Quantcast
Channel: Samfunnsinnovatørene » Corporate social innovation
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Reblogg: Sosent i Cape Town – HOPE IN EVERY CUP

$
0
0

I sommer kommer vi til å reposte bloggen til studentene på Sosialt entreprenørskap ved UIO som for tiden oppholder seg i Cape Town. Her snakker de om sine erfaringer ved bedriftene de har blitt plassert ut i, og livet i Cape Town forøvrig. Følg også programmet til Sosialt entreprenørskap på Facebook. Fjerde innlegg er skrevet av Ihna Stallemo.

Sosialt entreprenørskap i cape town

 

Det er ikke uten grunn at praksisplassene gjennom Sosial Entreprenørskap v/UiO er plassert i Cape Town: Et virvlende sentrum som tiltrekker seg sosiale innovatører fra hele verden. Her er det stor sjanse for å møte andre med like formål og ambisjoner. Det er spekket med diskusjons-forum, foredrag, innovasjons-huber og mer. Vi møter stadig noen som har startet opp sin egen sosiale organisasjon eller kjenner noen som har gjort det – noe som gir mersmak for flere av oss og en skal ikke se bort ifra at et par av oss starter en sosial bedrift selv når vi kommer hjem..!

Social Enterprise i Cape Town

Historien til Sør-Afrika har mye å si for hvorfor Cape Town er et sosialt sentrum for entreprenørskap: Før apartheid ble avskaffet i 1994 hadde Sør-Afrika en sosial økonomi, men de sosiale godene omfattet kun de hvite som var 11% av den totale populasjonen. Med avskriving av apartheid og regjeringsskifte med Mandela i spissen i 1994, ble det innført reformer. Reformer som innebar at hele befolkningen skulle benytte seg av de samme sosiale godene. Når den offentlige økonomien ikke  kunne takle denne økningen, måtte andre aktører inn for å dekke dette behovet.

Spesielt de siste 10 år har “Social Enterprise” (for-profit med sosialt formål) vokst frem som “opprør” mot myndighetens mangel på å dekke velferdsgoder. Med opp til 45% arbeidsledighet i enkelte regioner og mangel på et velfungerende NAV-system har det poppet opp en del organisasjoner som jobber nettopp med dette.Carpenter shop, Trade-Mark, CodeX,  Gold ConsultingU-turn og Learn to Earn er eksempler på organisasjoner som jobber med arbeidsledighet, hvor vi er utplassert.

Learn to Earn

Learn to Earn (LtE), er organisasjonen jeg er utplassert i. Deres formål er å få ufaglærte med liten eller ingen arbeidserfaring ut i jobb gjennom å lære dem tekniske, sosiale og økonomiske ferdigheter. Deres siste prosjekt Ground UP er et barista prosjekt hvor de ønsker å lage en kafe franchise som skal finansiere akademiet, men også et springbrett for ufaglærte fra townshipene (slum-områdene) i og rund Cape Town. Et prosjekt som er sammenlignbart med PS:hotell i Oslo. Tanken er at de skal ha 4-8 uker opplæring i Ground UP Academy (barista skole) som er drevet av LtE, for å deretter få praksisplass i Ground UP kaffebar.

DSC_0416

Ground up er et et av mange spennede prosjekter satt i gang av Learn to Earn

Oppgaven til to av oss (Kristine og meg) er å finne en bedrifts modell som skal sørge for at elevene i fremtiden skal drive kaffe-baren selv gjennom en franchise ordning. Dette er det innovative og spennende ved dette prosjektet – sørge for at Ground UP eies og driftes av tidligere arbeidsledige fra townshipene, samtidig som høy kvalitetskaffe og ypperlig service gis til kunden. Ved å satse på Fairtrade kaffe, te og kakao skal vi sørge for at den sosiale profilen er gjennomgående i hele modellen, i tillegg som at LtE sine suksess historier når ut til allmennheten.

Førstkommende søndag skal elevene ut og teste kaffe-kunstene sine i Nyanga, en township vegg i vegg med flyplassen. En MVP (minimum viable product) som skal teste vår hypotese om at de som bor i en township er villige til å betale for kvalitetskaffe til redusert pris. De kjøper øl, hvorfor ikke kaffe? En hypotese som flere i hvit stivet skjorte ikke har troen på, men etter å ha pratet med potensielle kunder fra townships ønsker vi å motbevise påstandene. Ønsk oss gjerne lykke til!

En kaffekjede som er verdt å besøke

Ground UP er et prosjekt jeg har blitt glad i og som jeg har tro på kan vokse, ikke bare i Cape Town, men hele SA og hvorfor ikke utover grensene? Gjennom Ground UP skapes ytterligere flere arbeidsplasser som er fri for diskriminering og fordommer som fortsatt henger igjen fra tiden med apartheid. En kaffekjede som er verdt å besøke neste gang en er på reisefot til Cape Town!

DSC_0389_Fotor_Collage

Om bloggerne: Vi er 21 studenter for tiden stasjonert i Cape Town, Sør-afrika, som en del av et internship- og utvekslingsprogram gjennom senter for Sosialt Entreprenørskap ved UiO. Vi er alle plassert i forskjellige sosiale bedrifter, hvor vi fungerer som entreprenørskapskonsulenter. En dag i uken tar vi del i undervisning ved Gradute School of Business, University of Cape Town. I ukene som kommer vil vi skrive om vårt opphold i Cape Town og om sosialt entreprenørskap i Sør-afrika.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles





Latest Images